Ocitli jste ve svízelné situaci, zastihla vás či vaše blízké vážná nemoc a potřebujete pomoci? Pak vám může být nápomocen psychoterapeut. Ale jak najít toho správného, aby vám terapie skutečně pomohla?

Stanovení cílů

Přemýšlejte o svých cílech a o tom, co od terapie očekáváte. Rozhodněte se, zda hledáte krátkodobou nebo dlouhodobou terapii a jaký typ přístupu by vám nejlépe vyhovoval. Existuje totiž mnoho různých přístupů k terapii. Přečtěte si o nich a zjistěte, který by vám nejvíce vyhovoval.

Vzdělání a zkušenosti

Určitě je nutností jako ve všech aspektech života, dát důraz na kvalitu a profesionalitu. Ujistěte se, že terapeut má platnou licenci a odpovídající vzdělání. To vám může poskytnout jistotu ohledně odbornosti a kvalifikace. Podívejte se ale také na zkušenosti terapeuta v oblasti, která vás zajímá. Někteří terapeuti jsou specializováni na konkrétní problémy nebo skupiny lidí.

Terapeut pro vás na míru

Mezi nejdůležitější aspekt na cestě k vyřešení vašeho problému je to, abyste si s terapeutem takzvaně dobře sedli a cítili se pohodlně. Přitom berte v úvahu jeho osobnost, komunikační styl a hodnoty. Vyzkoušejte si první konzultaci a sledujte, jaký dojem na vás terapeut udělá. Měli byste se cítit respektováni a slyšeni. Důvěřujte svým instinktům.

Zpětná vazba a dostupnost

Než se rozhodnete pro konkrétního terapeuta přečtěte si nejdříve recenze a zpětnou vazbu od klientů. To vám může poskytnout představu o tom, jaký je terapeut v praxi. Zjistěte si také, jaké jsou náklady na terapii a zda je terapeut v dostupné vzdálenosti od vašeho bydliště či poskytuje-li online terapie.

Hledejte a nevzdávejte to

V případě, že máte obavy nebo nejste spokojeni s psychoterapeutem, je důležité to s ním otevřeně sdílet nebo v případě potřeby hledat nového terapeuta.  Hledání správného terapeuta může chvíli trvat a je možné, že vyzkoušíte několik různých terapeutů, než najdete toho pravého pro vás. Pamatujte na to, že každý člověk je jedinečný, a také individuální vnímání a potřeby v terapii se mohou lišit. Je důležité najít terapeuta, který vám vyhovuje a se kterým se cítíte pohodlně.