Není únava jako únava. Když i po vydatném spánku a odpočinku nemáte energii, neustále vás něco bolí, trpíte často se opakujícími infekcemi a je pro vás velmi namáhavé se zvednout z postele, měli byste zbystřit a svůj stav začít řešit. Může totiž jít o chronický únavový syndrom. Koho postihuje a je tato nemoc léčitelná?

Chronická únava je stav trvající alespoň šest měsíců s výraznou únavou nebo vyčerpáním, která není úměrná úrovni aktivity a není zlepšená odpočinkem. Tento stav může být závažný a mít výrazný dopad na každodenní život a schopnost vykonávat běžné denní aktivity.

Příčiny chronické únavy

Chronická únava může být způsobena mimo jiné viry a bakteriemi. Do této skupiny patří například infekční mononukleóza nebo chronická borelióza. Přetrvávající únava je také jedním z příznaků lupusu či revmatoidní artritidy. Mohou ji však také způsobovat poruchy štítné žlázy, jako je hypotyreóza (nedostatečná činnost štítné žlázy), ale také úzkost, deprese nebo dlouhodobý stres. Chronickou únavou mohou trpět i ti, co mají obstruktivní spánkovou apnoe nebo trpí nespavostí.

Diagnostika a léčba chronické únavy

Chronická únava může být diagnostikována jako samostatná porucha nebo jako součást jiného onemocnění. Je důležité si uvědomit, že chronická únava není běžnou únavou způsobenou běžnými aktivitami. Pokud máte podezření na chronickou únavu, lékaři provedou komplexní vyšetření a mohou vyloučit další možné příčiny únavy.

Diagnóza chronické únavy (často známá také jako syndrom chronické únavy, CFS z anglického Chronic Fatigue Syndrome) se obvykle provádí na základě anamnézy a fyzikálního vyšetření, laboratorních krevních testů a na základě vyloučení jiných příčin jako například autoimunitní onemocnění, endokrinní poruchy, poruchy spánku nebo psychických problémů.

Chronická únava je založena na definovaných diagnostických kritériích. Ta zahrnují trvání únavy po dobu alespoň šesti měsíců, přítomnost dalších specifických příznaků a vyloučení jiných možných diagnóz.

Pokud je diagnóza chronické únavy potvrzena, léčba se obvykle zaměřuje na zvládání příznaků a zlepšení kvality života. Důležitá je změna životního stylu – správná životospráva a spánek, psychologická podpora – terapie, dále léky k řešení specifických symptomatických problémů – například na deprese a podporu pacienta při zvládání dlouhodobých účinků nemoci.

Odstranění chronické únavy může být složitý a dlouhodobý proces, protože závisí na přesné diagnóze příčiny únavy. Každý postižený může mít jiný základní problém, který jeho chronickou únavu způsobuje. Klíčem k úspěšné léčbě je spolupráce s lékařem a systematické vyhledání a řešení základních příčin únavy.