Poruchy příjmu potravy jsou vážné a často chronické stavy, které ovlivňují fyzické a emocionální zdraví. Mezi nejznámější poruchy příjmu potravy patří mentální anorexie, bulimie nervosa a poruchy přejídání. Tyto poruchy mohou vést k vážným zdravotním komplikacím, včetně srdečních problémů, osteoporózy, gastrointestinálních obtíží a dokonce smrti.

Mentální anorexie

Mezi typické rysy tohoto onemocnění patříintenzivní strach z přibírání na váze a zkreslené vnímání vlastního těla. Osoby s mentální anorexií často omezují příjem potravy na extrémní úrovni a mohou se nadměrně věnovat fyzickému cvičení.

Mentální anorexie má za následek výraznou podváhu, únava, závratě, suchou kůži, ztrátu vlasů, nepravidelnou menstruace u žen ad.

V extrémních případech může dojít k srdečnímu selhání, osteoporóze, anémii, problémům s ledvinami.

Bulimie nervosa

Tato porucha příjmu potravy se projevujeepizodami nadměrného příjmu potravy (přejídání) následované zvracením, zneužíváním projímavých prostředků nebo nadměrným cvičením.

To má za následek kolísání hmotnosti, zubní problémy z důvodu častého zvracení, bolesti v krku, záněty jícnu, dehydratace. Mimo to může docházet k problémům se srdcem a gastrointestinálním problémům.

Poruchy přejídání

Poruchy přejídání jsou epizody nekontrolovatelného přejídání bez následných kompenzačních opatření jako je například zvracení. Toto chování často vede k obezitě a souvisejícím zdravotním problémům.

Mezi projevy patří rychlé jedení, další příjem potravy i při pocitu plnosti, jedení o samotě z důvodu studu, pocity viny nebo znechucení po jídle.

Tato porucha sebou nese rizikoobezity, diabetu typu 2, vysokého krevního tlaku, vysokého cholesterolu a srdeční onemocnění.

Příčiny a léčba

Příčiny poruch příjmu potravy jsou různé a mohou zahrnovat genetické, biologické, psychologické a sociokulturní faktory. K rozvoji těchto poruch mohou také přispět stres, trauma, tlak ze strany médií nebo vrstevníků.

Léčba je často o kombinaci psychoterapie (např. kognitivně-behaviorální terapie), výživového poradenství a v některých případech farmakoterapie. Klíčová je také podpora rodiny a blízkých.