Cesta k početí je mnohdy náročná i bez prodělané rakoviny. Ačkoliv se tak nemusí zdát, šance přivést na svět zdravé miminko jsou velmi vysoké i po onkologické léčbě. Jak tedy po rakovině a její léčbě bezpečně otěhotnět?

Pokud do vašeho života vkročila rakovina a ohrozila plány na miminko, na nic nečekejte a v první řadě navštivte svého lékaře. Ten vás podle vaši diagnózy seznámí s možnostmi, vše s vámi probere a doporučí vhodný postup.

Ptejte se odborníků.

Bude mé miminko zdravé? Nehrozí nebezpečí mně ani miminku? To je jen několik málo otázek, které si ženy v souvislosti s těhotenstvím kladou před i po onkologické léčbě. Každý případ je ale jedinečný, a tak na otázky nejde jednoduše odpovědět. Záleží nejen na typu rakoviny, ale i na vašem věku, doprovodných nemocích či případných následcích onkologické léčby. Vždy je klíčová komunikace s ošetřujícími onkology i gynekologem a důkladné zvážení všech rizik spojených s těhotenstvím.

Díky moderní vědě se na těhotenství můžete připravit dopředu

Preventivní zmrazení embryí nebo vajíček je metoda asistovaného oplodnění, která sice nezaručuje sto procentní úspěšnost, ale přesto ji v Česku využívá rok od roku více žen a ročně se díky ní narodí tisíce miminek. Zamrazení je šetrná metoda, která ženě zvýší šance ke zdravému těhotenství a narození zdravého potomka. Odebraná vajíčka se zmrazí v teplotě okolo dvě stě stupňů pod bodem mrazu. Po ukončení léčby, nebo klidně po deseti letech, se rozmrazí a jako nové se vloží do těla ženy.

Dopřejte svému tělu čas.

Vědci prokázali, že ženy, které byly v minulosti léčeny chemoterapií, mají vyšší riziko k samovolnému potratu. Po léčení ozařováním se ke komplikacím přidává i vysoké riziko předčasného porodu a narození mrtvého dítěte. Možnost těchto komplikací ale výrazně snížíte, počkáte-li s plánovaným otěhotněním alespoň dvacet čtyři měsíců od léčby (Lawrenz et al., 2012; Hartnett et al., 2018; Ives et al., 2007). Tělo zkrátka potřebuje regeneraci, odpočinek a obnovu některých procesů.

Myslete na svou psychickou pohodu.

V mnohých ženách rakovina zanechává úzkostné pocity  do budoucího těhotenství. Je obecně platné, že spíše než neklid a stres, napomůže početí psychická stabilita. Snažte se proto stres ve vašem životě co nejvíce eliminovat. Nestačíte-li na to sama, hledejte podporu u partnera, u rodiny, přátel, neziskových organizací zaměřených na tento typ pomoci nebo vyhledejte psychologa ve vašem okolí. K početí je důležité fyzické zdraví stejně tak, jako je psychické.

Nedaří se vám přirozeně otěhotnět? Využijte asistovaného oplodnění.

Stále jste neuspěli? Nemějte na sebe příliš vysoké nároky, vaše tělo právě prodělalo vysilující národové onemocnění. A tak mohou být některé jeho funkce včetně té reprodukční utlumeny. Dnešní medicína nabízí široké spektrum asistovaného oplodnění. Onkologické pacientky často využívají metody IVF (In vitro fertilizace), při níž jsou připravená embrya vložena do ženské dělohy. Možností je ale nespočet od méně invazivních metod transferu spermií jako je IUI, po darování vajíček a náhradní mateřství. Zařiďte si schůzku v nejbližším centru, nabídnou vám to nejvhodnější řešení vzhledem k vašim potřebám, možnostem a diagnóze.