Únava, podrážděnost a nálada pod psa? Dlouhé noci a krátké dny z vás vysávají energii, ale v noci přesto nemůžete spát? Podobné pocity byste neměli podceňovat.

Přetrvávající pocity smutku, neštěstí a podráždění mohou předpovídat hlubší problémy. Pro zimní „depku“ mají vědci dokonce termín – sezónní afektivní porucha. Jde o vážnou formu deprese, jež se v zimních měsících prohlubuje. Nejčastější jí trpí obyvatelé severských oblastí: Velké Británie, Norska, Švédska, Finska, Islandu a d., kde jsou delší zimy s kratší periodou slunečního svitu. Čím to je?

Během krátkých a sychravých zimních dnů se nám v těle netvoří dostatek hormonu štěstí serotoninu, jehož produkci stimuluje denní světlo. Tma nás také přirozeně utlumuje, máme pak tendence vynechávat pohybové aktivity. Sport je však pro naše tělo mimořádně přínosný i proto, že do těla vyplavuje endorfiny. Ty působí podobně jako serotonin, zvedají sportovci náladu a přináší pocity štěstí. Kvůli nedostatku těchto dvou hormonů se tak můžeme cítit podrážděně, znuděně či otráveně.

Jedno z doporučení, jak bojovat proti sezónní afektivní poruše, je fototerapie. Ta může znít komplikovaně, jedná se však o velmi jednoduchou techniku. Stačí, když si každé ráno na alespoň půl hodiny sednete před lampu, která svítí alespoň 10 tisíc luxů. Z fototerapie se snadno může stát ranní rituál, můžete se při ní dívat na televizi nebo číst knihu. Vystavovat se sluníčku můžete i na dovolené v jižnějších státech, příjemným benefitem bývá tamní teplo.

I v zimních měsících byste měli sportovat dvakrát až třikrát týdně po dobu alespoň čtyřiceti pěti minut. Vyrazte proto do posilovny, do plaveckého bazénu, do sauny, na lezeckou stěnu, nebo bowling. S kamarády můžete hrát tenis, squash nebo badminton. Příležitostí ke sportování v zimě je nespočet. Neoplýváte-li zrovna časem, zkuste se alespoň jednou denně projít, třeba při cestě na oběd.

Nezapomeňte se radovat z maličkostí a myslet pozitivně. Ať už je to oslava narozenin, první jarní dny, dobrý skutek, najít radost nemusí být tak těžké. Pokud bojujete s depresí, nebojte se vyhledat psychoterapeuta ve vašem okolí, pomůže vám a nasměřuje vás ven z krize. Psychoterapie je ale skvělá a funkční i jako prevence. Nemusíte se proto bát, že by vás psychoterapeut odmítl kvůli údajně nedostatečně závažnému problému.