Ledvinám se pro jejich funkci přezdívá filtr. Udržují rovnováhu kyselin a zásad v těle tím, že odvádí moč a filtrují odpadní látky. Co to ale znamená, když právě tento filtr přestane správně fungovat?

Ledviny jsou párový orgán. Základní stavební jednotkou je ledvinová buňka, tzv. nefron. Těch je v každé z ledvin více než milion. V ledvinách se filtruje krevní plazma a vzniká zde moč, jež se ještě zahustí pomocí zpětné resorpce vody, glukózy a minerálních látek. Ledviny se také podílejí na regulaci krevního tlaku a objemu vody v těle, přispívají k pevnosti kostí a podporují tvorbu červených krvinek.

Pokud nefungují ledviny správně a neplní svoji základní funkci, mohou v těle zůstávat škodlivé odpadní látky. To může vést k poškozování cév a zvyšování rizika srdečně cévních onemocnění. Ohrožena může být i aktivace vitaminu D, což vede ke snížení mineralizace kostí a tím zvyšování rizika osteoporózy. Při nedostatku vitamínu D ale dochází také ke snížené produkci hormonu, který podporuje aktivitu kostní dřeně a důsledkem je redukce tvorby červených krvinek a rozvoj anemie.

Co chronické onemocnění ledvin znamená?

Je definováno jako poškození struktury či funkce ledvin, které přetrvává tři měsíce. Onemocnění se vyskytuje asi u 13 % lidí celosvětově, z toho v 8 % případů v těžkém stádiu.

Záludnost onemocnění spočívá v tom, že je v prvních fázích tzv. bezbolestné. Pacienti nemají zásadnější potíže a většinou se cítí naprosto zdraví. Nemoc se začne projevovat ve chvíli, kdy funkce ledvin klesá asi na 34 až 40 %. Velmi často se ale na nemoc přijde i později. Čili pokud se člověk neúčastní preventivních prohlídek, nemoc se pravděpodobně odhalí pozdě.

Mezi první projevy se řadí bolest hlavy, únava, nechutenství, zvracení, častější močení nebo vysoký krevní tlak. Dojde-li již na selhání ledvin, projevuje se apatie, zvracení a průjmy, otoky, bolesti na hrudi, svědění kůže. V takové chvíli už je s největší pravděpodobností nutná dialýza, i když každý pacient je posuzován individuálně.

Příčina a léčba

Chronické onemocnění ledvin (také CKD, z angl. chronic kidney disease) může být zapříčiněno různými důvody. Obvykle je navázáno na další onemocnění a bývá v takovém případě jejich důsledkem. Patří mezi ně cukrovka 2. typu, vysoký krevní tlak nebo zánětlivé onemocnění ledvin (konkrétně glomerulů – nejmenších filtračních jednotek).

Nárůst nemoci v populaci souvisí s nárůstem diabetu a metabolického syndromu.

Léčba většinou zahrnuje stravovací dietu, která omezuje příjem soli a bílkovin a nahrazuje vitamín D. Pacienti také často dostávají léky snižující krevní tlak. V nedávné době se k léčbě onemocnění ledvin začala používat nová léková skupina tzv. gliflozinů. Tyto léky se užívají na léčbu cukrovky, ale byl u nich zjištěn také pozitivní vliv na léčbu ledvinového onemocnění a to nejen u pacientů, kteří se léči s diabetem. Léky oddalují selhání ledvin, ale neléčí je.

Dialýza, neboli umělá ledvina, je notoricky známá léčebná metoda. Dojde na ni, když ledviny selhávají. Dialýza představuje velkou časovou, fyzicky i psychicky náročnou investici. Do nemocnice pacienti dojíždí 3 až 4x týdně na několikahodinové zákroky. Nicméně i v tomto ohledu dochází k pokroku. Existuje již možnost domácí dialýzy. V takovém případě pacient podstupuje dialýzu doma, což je komfortnější, efektivnější a praktičtější a s lepším dopadem na pacientův psychický stav.  

Chronické onemocnění ledvin je pro svůj nenápadný a tichý nástup záludné onemocnění. Začne se projevovat až ve chvíli, kdy již ledviny přišly o velkou část svých funkcí. Preventivní prohlídky mají smysl a stejně důležitá je i pravidelná kontrola u pacientů, kteří jsou v rizikové skupině, jako například diabetici.