Dita vždy žila aktivním životem. Ráda lyžovala, plavala a závodně hrála basketbal.  Pak ale začali zdravotní problémy a ve čtyřiceti letech jí byla diagnostikována Bechtěrerova choroba. Jak tato nemoc ovlivnila její život a jak se s nemocí vyrovnala?

Jak to všechno začalo

Dita deset let před diagnózou začala trpět opakovanými záněty očí. Ty jí způsobovaly únavu a bolest hlavy, což ji omezovalo i v práci. „Jednalo se o velmi bolestivý zánět, při kterém je nutné do oka kapat léčiva s kortikoidy. Pokud by byla léčba zanedbaná, mohlo by dojít i k následnému oslepnutí. V tu dobu se stávalo, že jsem často až do doléčení zánětu očí nemohla pracovat,“ vysvětluje Dita.

Kromě očních problémů měla Dita často i křížové bolesti zad, ztuhlost páteře, ale nepřikládala tomu pozornost, jelikož si myslela, že potíže souvisí se sedavým zaměstnáním. Při jedné z řady opakovaných recidivujících zánětů jí oční lékař nechal vyšetřit na antigen související s Bechtěrerovou nemocí, a právě toto vyšetření nemoc potvrdilo.

Prvotní šok a léčba

Lék na tuto nemoc neexistuje, její progrese se může pouze zpomalit. Pomoci při tom může biologická léčba a rehabilitace. „Když jsem si přečetla informace o této nemoci, tak jsem měla velké obavy, protože v krajních případech může člověk skončit na vozíčku,“ svěřuje se Dita, která v revmatologickém ústavu nejdříve podstoupila biologickou léčbu. Ta se u ní ale bohužel neosvědčila. Proto pouze rehabilituje a v případě velkých bolestí zad užívá antirevmatika.

Strach vystřídala úleva

„Když jsem se konečně po deseti letech problémů s očima dozvěděla diagnózu, tak se mi vlastně ulevilo. Věděla jsem totiž, proti jaké nemoci můžu bojovat,“ vysvětluje Dita. Postupně se tak s nemocí vyrovnala. Přitom jí byla oporou rodina a také její pes, který, jak říká, jí vždy donutí k procházkám za jakéhokoliv počasí.

Žije se dál

Na otázku, jak moc jí nemoc změnila život, Dita říká: „Snažím se žít „dle svých možností“ naplno, ale jsem více opatrná. Můj věk 53 let mně naštěstí už nestaví do výzev jako „vyhrát olympiádu“. Ráda cestuji, starám se o zahradu a relaxuji na chatě.“ Když se pak Dity nakonec ptám, co by poradila ostatním, kteří se také potýkají s nějakým zdravotním hendikepem, má jasno: „Není to klišé, ale psychická pohoda je opravdu půl zdraví a pokud se člověk nebo jeho blízcí neumí vyrovnat s průběhem nemoci, tak ať určitě vyhledají psychosociální podporu u odborníků.“

———————————————–

Co je Bechtěrerova choroba

Bechtěrerova choroba, známá také jako ankylozující spondylitida, je chronické zánětlivé onemocnění kloubů, které často postihuje páteř a klouby. Jedná se o formu revmatoidní artritidy, která může vést k bolesti, otoku a postupnému ztuhnutí postižených kloubů.

Hlavní příznaky Bechtěrerovy choroby zahrnují bolest a ztuhlost, zejména v oblasti páteře. Tato nemoc postihuje obvykle mladé dospělé, ačkoli může začít v jakémkoli věku. Kromě kloubů může zánět postihnout také další části těla včetně očí, srdce a plic.