Toto onemocnění je charakteristické sníženou hustotou kostí a jejich zvýšenou křehkostí, což vede ke zvýšenému riziku zlomenin. Jedná se o nejčastější metabolické onemocnění kostí, které postihuje zejména starší osoby, především pak ženy po menopauze.

Stárnutí a hormonální změny

S věkem kosti přirozeně ztrácejí svou hustotu a tak se stáváme náchylnější ke zlomeninám. V křehkosti kostí roli hrají také hormony -pokles hladiny estrogenů u žen po menopauze a pokles hladiny testosteronu u mužů.

Proto je dobré pravidelně doplňovat do své stravy vápník a vitamin D, jelikož právětyto prvky jsou nezbytné pro zdravé kosti. Ke vzniku osteoporózy může přispívat i užívání některých léků jako jsou například kortikosteroidy. Omezit by se měl i alkohol a kofein.

Tiché onemocnění

Osteoporóza je často nazývána „tichým onemocněním“, protože postupuje bez příznaků, dokud nedojde ke zlomenině. Nejčastěji je zlomeno zápěstí, kyčle a obratle páteře. Typickým příznakem onemocnění je také snížení výšky, ale také nahrbení -kyfóza nebo „vdovský hrb“ v důsledku kompresních zlomenin obratlů.

Trpíte osteoporózou?

To, zda trpíme osteoporózou umí odhalit osteodenzitometrie,  Jde o  měření hustoty kostní tkáně. Pomocnými metodami jsou krevní testy které, mohou zjišťovat hladiny vápníku, vitaminu D a dalších markerů kostního metabolismu.

Jak se nemoc léčí a nejlepší prevence

Nejčastěji se aplikují léky, které snižují rozklad kostí a zvyšují jejich hustotu (např. alendronát, risedronát) či medikamenty napodobující ochranné účinky estrogenů na kosti (např. raloxifen).

Někdy je vhodná estrogenová terapie (pro ženy po menopauze) nebo terapie testosteronem (pro muže s nízkými hladinami). Občas se podávají anabolické léky, které podporují tvorbu kostní hmoty (např. teriparatid).

Dobré je také cvičení – silový trénink, který zvyšuje kostní hustotu a posiluje svaly, dále strava bohatá na vápník, vitamin D a další živiny podporující zdraví kostí.

Prevence je ale jako vždy nejdůležitější. Proto je dobré véstaktivní životní styl zahrnující cvičení s váhovým zatížením a zdravý životní styl. Vyhnout se kouření a nadměrné konzumaci alkoholu.