Celosvětově trpí tímto onemocněním více než deset milionů lidí, v Česku je to více než šedesát tisíc lidí. Koho tato nemoc nejčastěji postihuje, jaké jsou její typické příznaky a je léčitelná?

Crohnova choroba je chronické zánětlivé onemocnění střev, které může postihnout jakoukoliv část gastrointestinálního traktu od úst až po konečník. Jde o autoimunitní onemocnění, což znamená, že imunitní systém těla chybně napadá vlastní tkáň. Crohnova choroba může ovlivnit všechny vrstvy stěny střev, což způsobuje širokou škálu symptomů a komplikací.

Projevy onemocnění

Postižení trpí nejčastěji bolestmi břicha a častými stolicemi, které bývají s příměsí krve. Nemocní Crohnovou chorobou také hubnou, jsou často unavení a slabí. K dalším projevům patří vznik vředů a stahování střevní stěny, což může způsobit problémy se střevní průchodností. Crohnova choroba však nepostihuje pouze střeva, ale i jiné části těla jako například klouby, oči, kůži a játra.

Co způsobuje tuto nemoc, není zcela jasné. Podle odborníků zde hraje roli genetika, imunitní systém, ale i životní prostředí.

Léčba Crohnovy nemoci

Crohnova choroba se nedá vyléčit. Proto by lidé s Crohnovou chorobou měli mít pravidelnou péči gastroenterologa a plán léčby, který je vždy individuální podle příznaků a celkového zdravotního stavu pacienta.

Léčba vždy zahrnuje protizánětlivé léky, imunosupresiva (neboli léky, které potlačují imunitní systém), dále pak biologické léky, které cílí přímo na molekuly odpovědné za zánět a kortikosteroidy, které se používají krátkodobě k rychlému potlačení zánětu. Důležitou součástí léčby je správná výživa pacienta, kdy se často z jídelníčku odstraňují potraviny, které by mohly zánět způsobit. Nedílnou součástí je i životní styl omezující stres a pravidelná fyzická aktivita. Chirurgický zákrok může být nutný v případech, kdy léky a konzervativní léčba selhaly. Když se přistoupí k chirurgickému řešení, může být odstraněn postižený segment střeva nebo jiných postižených oblastí.

Každý případ Crohnovy choroby je jedinečný. Léčba se může lišit v závislosti na závažnosti a lokalizaci onemocnění. Důležité je spolupracovat s odborníkem na střevní onemocnění a pravidelně sdílet informace o symptomech a reakcích na léčbu.

Pacientské organizace

Aby lidé na svou nemoc nebyli sami a měli se kromě svých lékařů na koho obrátit, vznikla již v roce 2008 pacientská organizace Pacienti IBD z.s., Na jejich stránkách www.crohn.cz najdete užitečné rady a kontakty.