Parkinsonova choroba neznamená jen motorické a hybné obtíže. Mnohé může překvapit, že kromě deprese a psychotických potíží se mezi nemotorické příznaky řadí i velice překvapivé potíže v podobě impulzivní poruchy. 

Co je impulzivní porucha 

Porucha kontroly impulzů znamená jistou ztrátu schopnosti autocenzury. Pacienti přestávají být schopni posoudit své činy a jejich dopady. Řídí se impulzy. To může mít vliv jak na řeč, tak již zmíněné konání. Projevy takového chování mají nejrůznější charakter. Může se vyskytnout nutkavé nakupování, zvýšená chuť na sex, kompulzivní jedení nebo gamblerství. Chování je typické tím, že není předem plánované. Nedostatečná schopnost kontrolovat své činy může přerůst až do závislosti. 

Podle studií se narušení kontroly vlastních impulzů může objevit u přibližně 13 až 20 % pacientů s Parkinsonovou nemocí. Porucha kontroly impulzů je bohužel zapříčiněna antiparkinsonskou léčbou.

Projevy impulsivní poruchy       

Jak bylo zmíněno, projevem ztráty kontroly impulsů může být gamblerství neboli patologické hráčství. O ztrátě kontroly impulsů mluvíme ve chvíli, kdy je přítomné zaujetí, pacient o hře lže, jeho pokusy o kontrolu selhaly, narůstají finanční výdaje nebo se projevuje podrážděnou náladou a neklidem v čase bez hraní. Takové chování už většinou narušuje osobní, pracovní nebo rodinné prostředí.

U gamblerů se často objevuje i patologické nakupování, zvýšená sexualita nebo zvýšené hromadění věcí. Zprvu se projevuje nenápadně, pacient hraje obyčejné hry na počítači a rodina i on jsou rádi, že ho něco baví. Varovným signálem jsou ale neadekvátní reakce na výzvy k přerušení hry, vztek a podrážděnost. Jakmile do hry vstoupí finance – nákupy losů, sázky aj., riziko gamblerství je již dost vysoké. 

Dalším druhem poruchy impulsů je hypersexualita. Léčba Parkinsonovy nemoci může zvyšovat chuť na sex. Záleží samozřejmě na míře. Pokud měl pacient dosud chuť na sex jen pár krát za měsíc a nyní několikrát za týden, může se sice jednat o důsledek antiparkinsonské léčby, ale o poruše impulsů se mluvit nedá. Problém nastává, když vyžaduje sex několikrát za den a partner na jeho potřeby nestačí. Jedinci mají nutkavé myšlenky na sex, vyhledávají pornografii a placené erotické služby. Hrozí, že se mohou stát promiskuitními. Stejně jako v případě gamblerství může i tato závislost vést k finančním ztrátám, rozpadům vztahů a rodiny. 

Jako první příznaky se objevují erotické sny a fantazie v narůstající formě. Přičemž je nutné, jak bylo zmíněno, hodnotit změnu ve vztahu k obvyklému. Zvýšení sexuality se nevyhýbá ani impotentním jedincům. 

Kompulzivní nakupování neboli přemrštěné a nadbytečné nakupování nepotřebných věcí se objevuje častěji u žen. Mezi prvními příznaky patří nakupování „do zásoby” nebo pořizování nepotřebného zboží. Některým pacientům v této fázi stačí jít nakupovat se seznamem věcí a držet se ho. Jiní ale přiznávají, že nákup s dohledem/ s doprovodem, který je hlídá, je nutností. 

Přejídání a nutkavé jedení patří mezi další z možných poruch kontroly impulzů a vyskytuje se více u žen. Pacienti nemají kontrolu nad množstvím a nemohou přestat jíst nebo si nemohou jídlo adekvátně vybrat.  

Zvláštní poruchou je tzv. punding. „Jedná se o komplexní, bezúčelné, složité, stereotypní (neměnné) chování; někdy se také používá označení, dysfunkční aktivity podobné hobby,’” uvádí psychiatrička Tereza Uhrová v knize Parkinsonova nemoc z různých pohledů. Pacienti zkoumají a manipulují s různými předměty, rozebírají a skládají hodinky, rovnají knihy, řadí knoflíky atd. Rozdílem oproti koníčku je, že činnosti nemá „konce”. Konání má rušivý a neproduktivní charakter. V případech vyrušení jsou pacienti vzteklí a podráždění. První projevy je obtížné rozeznat od tzv. kutění. 

S impulzivní poruchou se může potkat jakýkoliv pacient s Parkinsonovou nemocí. V případě změny v chování nebo v trávení volného času je vhodné promluvit o tom s ošetřujícím lékařem. Ten může ověřit možnou souvislost s antiparkinsonskou léčbou. V případě impulzivní poruchy je obzvlášť žádoucí podchytit situaci včas, kdy je ještě možné předejít fatálním následkům.