Podle odborníků je, kromě srpna, právě leden, ten nejčastější měsíc astmatických záchvatů. Na co by si astmatici měli dát pozor a jak předcházet záchvatům?

Astma je chronické onemocnění dýchacích cest postihující značnou část populace od dětí po dospělé. V České republice jím trpí skoro každý desátý člověk. Astma je chronické onemocnění spojené s hyperaktivitou průdušek, což znamená, že dýchací cesty jsou náchylnější k podráždění a zúžení. Onemocnění je charakterizováno kašlem, pískotem při dýchání, opakujícími se záchvaty dušnosti a svíravými pocity na hrudi. Tyto příznaky mohou být mírné, ale také závažné, v podobě astmatických záchvatů, a mohou ovlivňovat každodenní život pacienta.

Astma obvykle ovlivňuje mnoho faktorů, včetně genetických predispozic, expozice alergenům (například pylům, plísním, roztočům nebo zvířecím srstem), respiračním infekcím, znečištěním vzduchu, fyzickou námahou a stresovými situacemi. Jedním takovým faktorem může být i zima. Pokud jste astmatici, měli byste právě v tomto ročním období pečovat o své zdraví a předcházet projevům astmatu. Ptáte se, jak? Například dodržováním těchto doporučení:

  1. Nevdechujte příliš studený vzduch

V mrazivých dnech se vyhněte vdechování chladného vzduchu. Dýchejte nejlépe přes vrstvu textilu, šálu či šátek. Studený vzduch vám by vám totiž stáhl a podráždil dýchací cesty. Rozhodně byste se neměli fyzicky namáhat a v zimě se „zadýchávat“, plíce by mohly utrpět šok.

  • Udržujte vzduch vlhký

Dýchání přes šátek je vhodné i ke zvlhčování vzduchu, který dýcháte. Obecně platí, že byste v domácnosti měli udržovat vlhkost mezi 30 a 50 %, abyste zamezili podráždění dýchacích cest suchým vzduchem. (S vlhkostí v domácnosti to ale nepřehánějte, hrozí totiž plísně)

  • Chraňte se před respiračními nemocemi

Noste roušky či respirátory v hromadné dopravě, pravidelně si dezinfikujte ruce a vyhýbejte se lidem s respiračními infekcemi. V zimě se šíří chřipka, nachlazení a jiná respirační onemocnění. Nákaza takovou nemocí astmatikům rozhodně nepřinese nic dobrého, jen projevy astmatu zhorší. Pokud trpíte alergiemi, vyhýbejte se jejich spouštěčům.

  • Nepodceňujte své nachlazení

Jednou z nejčastějších příčin kašle je astma. Nepodceňujte proto tyto příznaky a kontaktujte svého lékaře. Přechozené nemoci mohou mít i nemilé chronické následky.   

  • Dodržujte předepsanou léčbu a doporučení lékaře

Astmatikům se doporučuje preventivně inhalovat lék před odchodem do mrazivé zimy. Trpíte-li astmatem, nevynechávejte léčbu a pravidelně berte předepsané léky. Prevence je vždy to nejlepší řešení.  

Zopakujme si na závěr první pomoc při astmatickém záchvatu. Poznáte ho náhlými záchvaty hvízdavého kašle a dušnosti, mělkým dechem, náhlým neklidem či úzkostí, bolestí na hrudi. První pomoc pacientovi poskytnete uvolněním dýchacích cest rozepnutím těsného oděvu, odstraněním alergenu a umístěním do sedu nebo polosedu s podpěrou. Dále napomozte pacientovi vdechnout lék pomocí inhalátoru. Pakliže nedojde ke zlepšení, opakujte inhalaci, nejvýše však třikrát. Pokud se situace nezlepší do deseti minut, zavolejte pacientovi záchranku.