Občas snad skoro každého z nás napadne, zda netrpíme nějakou chorobou. Pokud ale nejsme hypochondři, brzy se uklidníme a konstatujeme, že jsme zdraví. To však nikdy neřekne člověk, který trpí psychickou poruchou zvanou hypochondrie. Při ní je člověk nadměrně zaměřený na své zdraví a přesvědčen o tom, že trpí závažným onemocněním, i když jeho domněnku žádný skutečný lékařský důkaz nepotvrzuje.

Lidé s hypochondrií mohou často vyhledávat lékařskou pomoc a zkoumat své příznaky, i když lékaři opakovaně říkají, že jsou zdraví.

Jak se hypochondrie projevuje

  • Neustálé obavy a přemýšlení o svém zdravotním stavu.
  • Vytrvalé sledování a kontrola těla po příznacích nemocí.
  • Stálé hledání informací o nemocích a jejich příznacích.
  • Nedůvěra k lékařským diagnózám a odborným názorům.
  • Pocit úzkosti, strachu nebo paniky spojené s myšlenkami na nemoc.

Proč hypochondrie vzniká

Hypochondrie může postihnout lidi jakéhokoli věku, pohlaví a sociálního postavení. Tato porucha nepřevládá v žádné specifické skupiny lidí a může se vyskytnout u kohokoli. Nicméně existují některé faktory, které mohou zvyšovat riziko vzniku hypochondrie. Studie naznačují, že genetické predispozice mohou hrát určitou roli v rozvoji této poruchy. Pokud má někdo v rodině anamnézu úzkostných poruch nebo hypochondrie, může mít vyšší riziko pro vývoj této poruchy. Traumatické zážitky, ztráty nebo nemoci mohou taktéž přispět ke vzniku hypochondrie. Některé osobnostní rysy, jako je tendence k úzkostnosti, perfekcionismu nebo obsedantnímu chování, mohou zvyšovat náchylnost k hypochondrii. Přispět k rozvoji této poruchy může i snadný přístup k informacím na internetu. Lidé, kteří se příliš zaměřují na hledání informací o různých nemocích a jejich symptomech, mohou vykazovat známky hypochondrie.

Dobrou zprávu však je to, že se jedná o léčitelnou poruchu. Také je možné jejímu rozvoji předejít vhodnou terapií.

Léčba hypochondrie

Samotná léčba hypochondrie zahrnuje kombinaci více metod. Mezi ně patří:

Kognitivně-behaviorální terapie (KBT): Tato forma terapie pomáhá lidem s hypochondrií identifikovat a změnit negativní myšlenkové vzorce ohledně jejich zdravotního stavu. KBT může pomoci pacientům lépe porozumět svým obavám a naučit se zvládat úzkost spojenou s hypochondrií.

Podpůrná terapie: Podpora rodiny, přátel a odborníků na duševní zdraví může být důležitá pro lidi trpící hypochondrií. Poskytnutí emocionální opory a porozumění ze strany blízkých lidí může pomoci zvládat úzkost a obavy spojené s onemocněním.

Léky: V některých případech může být uvažováno o podávání antidepresiv nebo anxiolytik ke snížení úzkosti spojené s hypochondrií. Léky by měly být vždy předepisovány a sledovány lékařem.

Edukace o zdravém postoji k nemoci: Lékaři a terapeuti mohou pomoci lidem s hypochondrií porozumět zdravému přístupu k péči o své tělo a rozlišit mezi reálnými zdravotními problémy a nepodloženými obavami.

Podpora seberegulace a zvládání stresu: Učení se technikám seberegulace, jako je meditace, jóga nebo hluboké dýchání, může být užitečné k řízení úzkosti a zlepšení celkového duševního zdraví.

Je důležité si uvědomit, že hypochondrie může postihnout kohokoli a není třeba se za ni stydět. Pokud máte podezření, že trpíte hypochondrií nebo máte někoho ve svém okolí s tímto problémem, je doporučeno vyhledat pomoc odborníků na duševní zdraví pro diagnózu a léčbu.