Lupénka (psoriáza) je chronické autoimunitní onemocnění kůže, které se projevuje šupinatými a zarudlými ložisky na povrchu kůže. Přesné příčiny psoriázy nejsou zcela jasné, ale zdá se, že se jedná o kombinaci genetických, imunitních a environmentálních faktorů.

Příznaky lupénky

Typickými příznaky lupénky jsou suché, šupinaté skvrny na kůži, které mohou být zčervenalé a svědící. Tato ložiska se nejčastěji vyskytují na loktech, kolenou, pokožce hlavy, ale mohou se vyskytovat kdekoliv na těle. Kůže kolem postižených oblastí může být zarudlá a zanícená. Někteří pacienti mohou mít i kloubní potíže, takzvanou psoriatickou artritidu.

Léčba

Léčba lupénky (psoriázy) zahrnuje široké spektrum metod a léků, které se volí podle závažnosti onemocnění a individuálních potřeb pacienta. Účinnost léčby závisí na správném kombinování léků, změně životního stylu a systematické péči o kůži. Mezi hlavní metody léčby patří:

Topická léčba, kdy se podávají lokální kortikosteroidy, které snižují zánět a potlačují imunitní reakce v pokožce. Dále léky obsahující vitamin D, které normalizují růst buněk v kůži a snižují zánět. Je účinná také salicylová kyselina, která přispívá k odstraňování šupin a zlepšuje účinnost jiných léků.

Další metodou v léčbě lupénky je fototerapie. Využívá se při níUVB terapie, což je ozařování pokožky UVB světlem, která má za následek zmírnění zánětu. Dále se využívá PUVA terapie, tedy kombinace UV světla a léků, které zvyšují citlivost kůže na světlo.

Při léčbě lupénky se využívá i takzvaná systémová léčba, která spočívá v podávání injekcí biologických léků, které cíleně ovlivňují imunitní systém, aby potlačily zánět spojený s lupénkou.

Dalšími léčebnými podpůrnými metodami může být například akupunktura. Zmírnit příznaky lupénky pomůže i správná strava, omezení stresu, pravidelné cvičení a vyhýbání se spouštěčům jako je kouření a alkohol.

Dopad na psychiku

Lupénka bohužel může negativně ovlivnit psychiku postiženého. Lidé s psoriázou často trpí nízkou sebeúctou, studem, úzkostí a depresí. Stigma spojené se vzhledem pokožky a omezeními při běžných činnostech mohou vést k izolaci a sociálnímu vyloučení. Někteří lidé se obávají předsudků a neznalosti okolí ohledně jejich stavu, což může vést k emocionální zátěži.

Péče o psychiku je proto důležitou součástí léčby psoriázy. Kromě léčby kůže je třeba podporovat postiženého, případně se obrátit na psychologa nebo psychiatra, pokud jsou přítomny výrazné duševní obtíže spojené s onemocněním. Podpora rodiny a přátel je rovněž důležitá pro zvládání této chronické nemoci.