Posttraumatická stresová porucha je psychická porucha, která může postihnout lidi, kteří prožili nebo byli svědky událostí, které byly život ohrožující, a způsobily silnou emocionální reakci. Co tato porucha může napáchat na psychice a jak se léčí?

Příkladem traumat, která mohou vést k posttraumatické stresové poruše, jsou válečné zážitky, sexuální napadení, těžké nehody nebo přírodní katastrofy. A jak se posttraumatická stresová porucha projevuje? Mezi hlavní příznaky patří takzvané znovuprožívání, kdy má postižený opakovaně nepříjemné vzpomínky na traumatickou událost, dále noční můry či takzvané flashbacky. Často se také postižení snaží vyhýbat situacím, lidem nebo místům, které připomínají traumatickou událost. To může způsobovat i ztrátu zájmu o běžné aktivity. Mohou se objevit problémy se spánkem, podrážděnost, problémy s koncentrací a stále připravený stav „boje nebo útěku“ nebo naopak hyperaktivita.

Dopady na zdraví

Posttraumatická stresová porucha (PTSP) může být nebezpečná z několika důvodů, a to jak pro fyzické, tak i pro psychické zdraví postižené osoby. PTSP může vést k vážným problémům s psychickým zdravím, jako jsou depresivní poruchy, úzkostné poruchy a problémy se sebeovládáním. PTSP může ovlivnit schopnost postižené osoby navazovat a udržovat zdravé vztahy s rodinou, přáteli a partnery. Některé osoby s PTSP mohou mít sebevražedné myšlenky nebo chování, zejména pokud neprojdou vhodnou léčbou nebo nepřijmou dostatečnou podporu. PTSP může být spojena s fyzickými problémy, jako jsou bolesti hlavy, gastrointestinální potíže a chronické bolesti, což může zhoršit celkový stav zdraví postižené osoby. PTSP může mít negativní dopady na pracovní schopnosti a sociální interakce postižené osoby. Problémy se soustředěním, podrážděností a vyhýbáním se společenským situacím mohou mít vliv na pracovní výkon a osobní rozvoj. Některé osoby s PTSP mohou hledat úlevu od svých symptomů prostřednictvím zneužívání látek, což může vést k rozvoji závislosti.

PTSP je léčitelná porucha

Léčba posttraumatické stresové poruchy (PTSP) obvykle zahrnuje kombinaci léčebných přístupů, včetně psychoterapie, léků  (antidepresiva a anxiolytika) a podpůrných opatření. . Také rodina a přátelé mohou hrát klíčovou roli v podpoře jedince s PTSP. Emocionální a praktická podpora může být pro uzdravení velmi důležitá.

Léčba PTSP je individuální a může vyžadovat různé přístupy. Je důležité, aby se postižená osoba obrátila na odborníky v oblasti duševního zdraví, kteří mohou posoudit situaci a navrhnout vhodný plán léčby. Čím dříve je PTSP diagnostikována a léčena, tím efektivnější může být léčba a následné zlepšení kvality života postižené osoby.

Dobrou zprávou je to, že PTSP je léčitelná porucha a vhodná péče může výrazně zlepšit stav postižené osoby. Vždy je dobré vyhledat odborníka, ať už je to psycholog, psychiatr a další odborníci v oblasti duševního zdraví, kteří mohou poskytnout odpovídající diagnostiku a navrhnout léčbu.